« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Kao i svake godine, učiteljice razredne nastave OŠ Finida i PŠ Nova Vas provele su niz aktivnosti u svojim razrednim odjeljenjima povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje i Dana kruha. U nastavku slijedi priča iz 2. b razreda, u kojem je aktivnost ove godine provedena na više razina - od uređenja škole i pripreme slastica do predavanja roditelja i posjeta pekari.
Učenici 2.b razreda su kao i protekle jeseni u mjesecu listopadu kroz niz aktivnosti obilježili jesen, učili i promovirali povratak prirodi, zdravim životnim navikama i prehrani.
U sklopu projekta Europske unije u koji se grad Poreč aktivno uključio kao dio mreže organskih gradova, pri čemu je naša škola 3. 10. 2023. promovirala zdrave porečke marende, dok su učenici s učiteljicom, kroz suradnju s roditeljima prigodno uredili prostor škole u kojem se događaj odvijao.
Daljnjim sakupljanjem plodova u prirodi, kojima su ukrasili prostor škole, učenici su upoznali mogućnosti njihove pripreme, kao i njihove stručne nazive na latinskom jeziku, pri čemu su saznali da postoji jezik koji se isključivo koristi u znanosti.
Kroz zabavu i druženje s obitelji i prijateljima, učenici i učiteljica pripremili su brojne slastice koje su u petak, 20. 10. 2023. donijeli u školu, te su na taj način obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje, a za svoj razred, osoblje i učenike svoje škole priredili Slatki dan.
U ponedjeljak, 23. 10. 2023. posjetila nas je majka našeg prijatelja iz razreda, gospođa dr. sc. Marina Lukić, voditeljica Prehrambeno biotehnološkog laboratorija pri Poljoprivrednom institutu u Poreču.
Tog istog dana, kada smo stekli brojna znanja, otišli smo u posjet pekari "Toni", koja još uvijek izrađuje kruh i peciva bez uporabe konzervansa i aditiva, što je vrlo bitno za našu zdravu prehranu. Osim što smo upoznali i naučili razlikovati što je pekara, a što pekarnica, okušali smo se u izradi svojih peciva. Na kraju posjete isprobali smo razna peciva i slastice koje izrađuju u pekari.
Tekst napisala: Renata Maltar